top of page

TrackMan

TM4_Front_Left_shade.png

Lyhyesti

TrackMan on luotetuimpia tutkalaitteita ja analyysivälineitä golfin alalla. Laitteita näkyy kymmeniä PGA ja ET -kiertueilla pelaajien käytössä ennen kilpakierrosta. Mailanvalmistajat luottavat laitteeseen uusia mailoja kehittäessään. TrackManiä käytetään myös TV-lähetyksissä pallon lentoradan piirturin taustalla. Käytän itse laitetta opetuksessani ja tällä sivulla kerron omia kokemuksiani laitteen käytöstä.

Laite kertoo arvokasta tietoa mailan ja pallon liikkeistä kolmiulotteisesti. Liikesuunnat, nopeudet ja kierteet ovat datassa mukana. Mailan liikesuunta mitataan osuma-alueella ja pallon lento mitataan koko sen lentomatkalta. Tällä teknisellä tiedolla on mahdollista oppia tuntemaan miltä oikeanlainen liike tuntuu. Laite on tekninen, mutta sen antama palaute nimenomaan kehittää oikeaa "fiilistä" kullekin pelaajalle.

Katso TrackManin lyhyt esittelyvideo tästä:

 

Omia kokemuksiani omassa pelissäni

Olen käyttänyt TrackManiä omassa treenissäni vuodesta 2015. Ensimmäisistä lyönneistä lähtien ymmärsin välittömästi miten arvokasta tarkka, numeerinen palaute on. Laite kertoo tasan sen, mitä se osumassa ja pallon lennossa mittaa. Tästä on ollut hyötyä monessa suhteessa kun olen omaa peliäni kehittänyt.

 

Omassa lyönnissäni kulkusuunta, lavan asento ja mailanpäänopeus ovat kaikki kehittyneet roimasti haluttuun suuntaan näiden vuosien aikana ja tämä näkyy myös kentällä.

Toisinaan tuntui kehosta, että maila liikkui aiempaa enemmän "ulkoa-sisään", mutta laite saattoi kertoa toista. Toisinaan tuntui kehosta, että mailanpäänopeus on kehittynyt, mutta laite saattoi kertoa toista. Pointtina se, että tuntuma valehtelee kunnes alkaa tuntemaan asiat oikein.

 

Tarkat numerot ilmentävät kehitystä. Omassa lyönnissäni on ollut tavoitteena nostaa mailanpäänopeutta eri keinoin. TrackMan antaa hienosti palautteen mailanpäänopeudesta ja ilokseni nopeus onkin kasvanut vuosien myötä mukavasti.

Wedgelyönneissä olen oppinut Trackmanin avulla oikean pallon lähtökulman niin hyvin, että näen sen välittömästi lyötyäni. Näinpä tiedän esim. kentällä onko wedgelyöntini oikeilla raiteilla vaikka laite ei ole mukana. Vastaava pätee myös driveriin.

Toisinaan on hyvä testailla mailauutuuksia. Kesällä 2017 kävi niin, että vanha driverini vaihtui uuteen joka spinnasi lähes 1000 kierrosta vähemmän ja lähti matalammalla kaarella. Hyödyin sekä pituudessa, että tarkkuudessa. TrackMan vahvisti numeroina minulle tämän.

Kaiken kaikkiaan, olen oppinut valtavan paljon omasta lyömisestäni ja harjoittelustani laitetta käyttäessä. Näillä näkymin tulen käyttämään sitä pitkään omassa treenissäni kuten myös opetuksessa.

 

Omia kokemuksiani opetuksessa

Olen käyttänyt TrackManiä opetuksessani keväästä 2017 alkaen. Olen käyttänyt sitä yhtä lailla lähes aloittelijoiden kuin scratch -pelaajienkin kanssa. En kadu tätä päätöstä.

 

Parhaimmillaan laitteen antama palaute yhdessä neuvojeni kanssa auttavat pelaajaa ymmärtämään golf-lyönnin ilmiötä huomattavasti syvällisemmin. Palautteen avulla on helppoa etsiä seuraavia kehitysaskelia ja seurata kehitystä. On tapahtunut isoja harppauksia pelaajan lyönnissä pelaajan ymmärtäessä mailan kulkusuunnan sekä lavan asennon vaikutuksen pallon lentoon.

TrackMan Combine -testi on ollut arvokas työkalu lyönnin tason mittarina. 60 pallon lyöntitesti antaa vertailukelpoisia numeroita. Parhaimmillaan pelaaja näkee isoakin kehitystä!

Pelaajat ovat myös itsenäisesti käyttäneet TrackMan -laitettani omassa treenissään. Oikeilla ohjeilla pelaajat saavat itsenäisesti kehitettyä lyöntiään haluttuun suuntaan. Niin voimakas on tarkka ja välitön palaute kehittymisen kannalta.

Tule kokeilemaan! TrackMan on aina mukana yksityisopetuksessa ja monesti mukana myös ryhmätunneillani.

 

Esimerkkilyönti: Rauta 6

TrackMan-Level-2-Badge.png
bottom of page